Jämi

jämi_saari


Jämijärvellä Jämin luontoliikuntakeskuksessa sijaitsee 18-väyläinen harju/metsärata. Kesällä 2017 rata uusittiin täydellisesti ja on nyt nimeltään Jämikeskus frisbeepuisto. Kilparadan lähellä, hiihtotunnelin vieressä on myös 7-väyläinen aloittelijan rata

Jämijärvellä Jämin luontoliikuntakeskuksessa sijaitsee 18-väyläinen kilparata. Rata kulkee pitkin harjun rinteitä ja talvigolfkenttää, joten radalta löytyy niin suuria korkeuserot, pitkiä väyliä, kuin kapeita metsäputkiakin. Yksi ominaispiirre on myös usein voimakkaana ja puuskittaisena käyvä tyyli, joka puhaltelee harjua ympäröiviltä aukeilta. Tuuli vaikuttaa noin puoleen väylistä, mutta metsäisemmille väylille tuuli ei juuri pääse.

Radan väylät ovat pituudeltaan 80 ja 336 metrin välillä. Pituuden lisäksi väylien korkeuseroissa on suuria vaihteluita, joten väylät ovat varsin monipuolisia. Radan par on 65 ja kokonaispituus 2901 metriä.

Jämin luontoliikuntakeskuksessa on hotelli ja runsaasti vuokramökkejä sekä kahvila-ravintola. Jämin alueella on myös muuta urheilutoimintaa, kuten hiihtoputki. Hiihtoputken kahviosta voi aloittelija vuokrata kolmen kiekon perussetin, jolla voi heitellä vaikka koko päivän. Pelaaminen radalla on maksutonta.

Jämin alueella liikkuu ajankohdasta riippuen myös paljon muita ulkoilijoita. Kuntoilupolkuja kulkee myös frisbeegolfradan alueella ristiin rastiin. Pelattaessa tuleekin ottaa muut ulkoilijat huomioon. Väylät ovat pääosin sen verran avoimia, että tiiltä näkee suoraan korille, mutta parilla väylällä on katvealueita, joten silmät ja korvat on syytä pitää auki. Jämin alueella järjestetään ajoittain myös suurempia tapahtumia, joten frisbeegolfrata ei välttämättä aina ole käytettävissä.

Väyläkuvaukset:

Väylä 1 Pituus 102 metriä. Par 3

Radan avausväylä kulkee tasaisen aukion yli ja on varsin avoin. Väylää rajoittaa  vain oikealla oleva harju, ja muutama strateginen matala puu enenn koria. Kori sijaitsee metsän reunassa, mutta tiiltä päin on suora reitti korille. Haastetta väylään tuo usein vaihtelevasti takaviistosta käyvä tuuli, joka voi vaikuttaa avausheiton mittaan tai suuntaan ja lisäksi OB tiellä ja sen vasemmalla puolella.

Väylä 2 Pituus 110 metriä. Par 3

Kapea suora väylä yli pienen hiekkakentän ja lopussa oikealla kääntyvään tunneliin. Väylän loppua reunustaa tiheä metsä molemmilla puolilla. Kori hieman ylämäkeen.

Väylä 3 Pituus 235 metriä. Par 4

Pitkä par 4, jossa avausheitto hurjaan alamäkeen. Tässä kiekkoa pääsee todella liidättämään. Avaus on syytä sijoittaa hyvin, sillä kori on korkealla ylämäessä.

Väylä 4 Pituus 101 metriä. Par 3

Jyrkkä alamäkiväylä, jossa kolme selkeää linjaa: suora ja kierrot vasemmalta tai oikealta.

Väylä poistettu käytöstä. Uusi väylä rakenteilla väylien 6 ja 7 väliin

Väylä 5 Pituus 85 metriä. Par 3

Suora alamäkiväylä putterille. Kori juuri avoimen reunalla heti metsän jälkeen. Pelkkä tarkkuus ei riitä, vaan korkeus ratkaisee.

Väylä 6 Pituus 113 metriä. Par 3

Liidätys pallogolfväylän yli kumpugreenille, jossa puhaltaa aina tuuli.

Väylä 7 Pituus 321 metriä. Par 5

Ensimmäinen radan monsteriväylistä. 321-metrinen par 5, joka lähtee metsän puolelta, toinen heitto täysin avoimella ja lopussa tiukka dog leg oikealle  pieneen alamäkeen.

Väylä 8 Pituus 205 metriä. Par 4

Sijoitus 130 m päähän täysin avoimella, josta suora kapea putki korille. Jättimäisellä heitolla myös yläkautta mahdollista pääsä korille.

Väylä 9 Pituus 80 metriä. Par 3

Lyhyt hengähdysväylä, jossa matala tiukka linja, tai superupsilla yläreitti auki.

Väylä 10 Pituus 278 metriä. Par 5

Radan toinen par 5. Avaus tiukahkosta aukosta, sitten pitkää liidätystä pelipaikoille ja lopussa tiukkaan, pitkään tunneliin tarkkuutta vaativa lähestyminen. Todella ansaittu birdie joka kerta.

Väylä 11 Pituus 85 metriä. Par 3

Kapea suora heitto, kori alamäessä. Pidä heitto matalana ja viivasuoralla linjalla.

Väylä 12 Pituus 92 metriä. Par 3

Vielä suorempi ja vielä vaikeampi väylä kuin edellinen. Nyt saat heittää jyrkkään ylämäkeen luotisuoraan. Greenillä usein lentokenttätuulet.

Väylä 13

Pituus 100  metriä. Par 3

Saariväylä, jossa rangaistusaluesääntö käytössä. Jos et osu saareen, jatkat kiekon paikasta rangaistuksella. Kaikki heittolinjat mahdollisia, myös tuulet erittäin mahdollisia, koska väylä on täysin avoimella lentokentän päädyssä.

Väylä 14 Pituus 116 metriä. Par 4

Suoraan lentokenttätien yli avoimella vajaat 100, jonka jälkeen aukosta sisään, oikealle ja ylämäkeen loivalle rinnegreenille. Helppoa? Ei.

Väylä 15 Pituus 182 metriä. Par 4

Jättikädet haaveilevat taivasreitillä eaglesta. Tavalliset heittävät suoran sijoitusheiton jälkimmäiselle ”väylälle” ja siitä lähestymisen korille.

Väylä 16 Pituus 158 metriä. Par 4

Matala avausheitto leveälle baanalle, josta suoraviivainen lähestymisheitto väylän reunaan. Avausheitto ratkaisee.

Väylä 17 Pituus 202 metriä. Par 4

Pituutta ”vain” 202 metriä, mutta myös ylämäkeä reippaasti toistakymmentä metriä. Hyvin sijoitetulla ja pitkällä avauksella pääsee heittämään toisen heiton kovaa – ja tarkasti.

Väylä 18 Pituus 336 metriä. Par 5

Pelikirjasta: ”heitä kolme kertaa täysillä ja puttaa birdie.” Radan pisin väylä – 336 metriä.